Digitalizacija, primjena i francuska rješenja

Privredna komora Crne Gore, Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća (UFCP) i Ambasada Francuske organizovale su konferenciju „Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije“, 18. novembra 2019. godine.

Eksperti iz Francuske su sa predstavnicima crnogorskih institucija i preduzeća razmjenili znanja i iskustva iz oblasti digitalizacije javne uprave, posebno u oblasti katastra nepokretnosti, odnosno upravljanja zemljištem. Jedna od tema bila je i digitalizacija kao podrška odlučivanju i praćenju poljoprivrednih aktivnosti.

Uvodne riječi imali su Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Christine Toudic, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, dr Dragoljub Janković, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća. Skupom je moderirala sekretarka Odbora udruženja ICT Privredne komore Nada Rakočević.

Ambasadorka Christine Toudic istakla je da je digitalni ekosistem u Francuskoj, kao i u Crnoj Gori, u velikom usponu.

- Pored velikih preduzeća iz digitalne industrije imamo preko 10.000 start-apova. Oni učestvuju sa više od 5,5 odsto u bruto domaćem proizvodu naše zemlje – rekla je Toudic.

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, izrazio je očekivanje da će konferencija doprinijeti da se ekonomske i tehnološke veze izmedju dvije prijateljske zemlje još više ojačaju i poboljšaju. Ukazao je da je cilj ovog udruženja, formiranog 2017. godine uz pomoć Ambasade Republike Francuske, da se kroz projekte i ekspertsku saradnju Crna Gora integriše u evropsko društvo.

Konferencija „Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije“ okončana je bilateralnim razgovorima predstavnika francuskih i crnogorskih kompanija.

 

Privredna komora Crne Gore

Pobjeda

Aktuelno.me