Konferencija Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu

Crna Gora je sve atraktivnija turistička destinacija za francusko tržište, odakle je u 2018. godini bilo 77.000 gostiju. Cilj je da do 2020. godine broj francuskih turista u našoj zemlji bude veći od 100.000, rečeno je na okruglom stolu „Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu“, koji su 18. marta 2019. godine organizovali Privredna komora i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća.
U uvodnom dijelu govorili su potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić, predstavnik Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori Laurent Goncavles, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Dragan Ivančević, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović i turizmolog prof. dr Ivo Županović.
Francuska je 6. svjetsko emitivno tržište, a treće u Evropi, sa potrošnjom od 29,1 milijarde eura. Izuzetan potencijal proizlazi iz veličine tržišta koje obuhvata 66 miliona ljudi koji imaju najveći broj dana godišnjeg odmora na svijetu prosječno 7,5 nedelja. Francuski gosti su spremni da se okrenu „novim“ destinacijama, a Crnoj Gori ide u prilog jer preferiraju aktivni odmor, što Crna Gora svojim nacionalnim parkovima, te potencijalima sjevera i juga može da im ponudi.
Ukupna robna razmjena dvije zemlje ima rastući trend - u 2018. iznosila 55,9 miliona eura, što je rast od 9,4% u odnosu na prethodnu. Investicije iz Francuske od 2010. do 2018. godine iznose 68,5 miliona eura. U 2018. godini one su iznosile 5,4 miliona eura.
Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća zahvalio je Komori na organizaciji izuzetno značajnog okruglog stola i ponudio listu francuskih turoperatora svim crnogorskim turističkim poslenicima zainteresovanim za saradnju. On je insistirao da se u cilju bržeg rasta ove strateške privredne grane poboljša online dostupnost naše države.
U radu skupa učestovalo više od 60 crnogorskih i francuskih privrednika, predstavnika javnog i akademskog sektora.