Princ Boris Petrović održao predavanje o digitalnoj revoluciji: Bojati se svijeta u kojem je svaki korisnik podatak

Digitalno okruženje mora biti zasnovano na etičkim kriterijumima i principima, u suprotnom mogli bi se bojati svijeta u kojem je svaki korisnik podatak, a svaki podatak resurs - Poručio je princ Boris Petrović na predavanju na temu Digital revolution in sweet Montenegro održao u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

Govoreći o izazovima digitalne ere ukazao je na činjenicu da servisi poput Gugla, Epla, Fejsbuka... osim pružanja usluge služe i kao ubirači podataka korisnika, kojima se trguje na tržištu informacija. Kako pojedinac u takvom sistemu ne bi bio isključivo igračka, upozorio je, mora imati svijest o tome kako sistem funkcioniše.

-Treba i da znamo da smo dio ove kapsule i da našu energiju i resurse dajemo i da to ubira Gugl, Epl, Fejsbuk ili bilo koji sličan servis. U digitalnom svijetu svakih trideset sekundi više od 300.000 dolara se prikupi preko Gugla, preko oglašavanja, kroz prodaju podataka, vaših podataka, različitim kompanijama i ti podaci jesu resursi. Ti podaci nijesu nešto virtuelno, vi ste podaci, bez vas tih podataka nema, nema novca, nema trgovine - upozorio je Petrović

Istakao je i da, za razliku od Amerike i Kine, evropsko digitalno tržište na dostojanstveniji način i u većoj mjeri štiti privatnost podataka.

Izvor: Dnevni list Pobjeda